Floria Capsali

Floria Capsali   

Floria Capsali a urmat primele clase la Bitolia, iar în 1913 s-a stabilit la București. Aici a continuat studiile întâi la Şcoala Centrală,  după care la Academia de teatru și apoi la Conservator. După ce a absolvit Conservatorul din București a plecat la Paris, unde a petrecut 9 ani studiind baletul cu Enrico Checchetti și apoi cu Nicolas Legat.  În paralel, studiază cursuri de istoria artei la Sorbona şi frecventează bibliotecile Parisului, adunând un impresionant material despre artă în general şi dans, sub toate formele lui.                                                             

După revenirea în România, a susținut o serie de recitaluri în coregrafii proprii, ca: “Papillon“ de Robert Schumann,  “Mefisto – vals“ de Franz Liszt și a montat scene coregrafice în spectacolul de teatru “Visul unei nopți de vară”. A deschis o şcoală particulară de dans, unde s-au format marii balerini români. 

floria-capsali_lebadaFotografie din volumul “Amintiri despre Floria Capsali”, de Mitiţă Dumitrescu 

Floria Capsali a reuşit să îmbine rigorile dansului clasic cu dansul popular autentic, construind coregrafii bazate pe idei proprii; pentru a reuşi acest lucru, a participat şi colaborat in 1927 , la cercetările etnografice coordonate de Dimitrie Gusti.  Maestră de balet la Opera Naţională Bucureşti(din 1938), Floria Capsali reorganizează trupa, promoveaza tinerii interpreţi în rolurile principale şi formează o generaţie  de asistenţi , de care se ocupă îndeaproape. În lucrări ca „Demoazela Măriuţa” de Mihail Jora , “Priculiciul” de Zeno Vancea sau “Carnavalul” de Robert Schumann, ea creează un autentic amestec între folclor şi dansul cult.
După instalarea regimului comunist, a activat la Rapsodia Română, a fost directorul Operei Române şi a organizat Liceul de Coregrafie din București, unde s-au format și continuă să se formeze, generații întregi de dansatori.  

În 1998, printr-un ordin al ministrului Andrei Marga, Liceul de Coregrafie din București și-a schimbat denumirea în Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”.

floriacapsali-189x300

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s