Comunicat de Presă

Compartimentul Balet-Coregrafie

8.12.2016

Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” –  singura instituție vocațională de performanță cu profil coregrafic din Bucureşti, cu o tradiție de peste 65 de ani, care a oferit de-a lungul timpului acestei societăți artişti balerini, pedagogi şi coregrafi de mare valoare, este iar intr-o perioada foarte dificilă.

Astfel, ne exprimăm surprinderea și profunda îngrijorare cu privire la noul plan-cadru de învățâmânt, publicat în Monitorul Oficial, nr 446 din 15 iunie 2016, prin ORDINUL fostului ministru al Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, domnul Adrian Curaj, plan ce presupune înlocuirea orelor de specialitate cu discipline de educație sport și tehnnologie. Totodată, același plan cadru, elimină din programa liceelor de coregrafie, disciplinele pian, dans istoric, dans de caracter, dans românesc și repertoriu. Situația liceelor de coregrafie este extrem de gravă, întrucât acest nou plan-cadru, presupune reducerea drastică a orelor de specialitate, discipline indispensabile în pregătirea și dezvoltarea artistică în cei 8 ani de studiu, ai viitorilor  balerini ai României, lăsând carențe deosebit de mari în desfășurarea activității lor profesionale, fiind în imposibilitatea de a reuși angajarea într-o instituție de opera și balet, sau într-o companie de balet. Antrenamentul de specialitate efectuat zilnic timp de cel putin 2 ore este important pentru pregătirea fizică și permanentă a musculaturii specifice, motricității si coordonarii miscarilor elevilor, ducând astfel  la consolidarea tehnicii viitorulor balerini. Altfel, cu un antrenament redus musculatura nu se dezvoltă suficient și există riscul unor accidentari (glezne, coloana vertebrala, genunchi sau leziuni musculo-ligamentare).

În urma întâlnirilor  pe care le-am avut la Ministerul Educației şi Cercetării Ştiinţifice, una în data de 18.10.2016 și cealaltă pe 15.11.2016  am aflat cu stupoare că aceast plan-cadru a fost aprobat din urmatoarele motive:

  • această măsură, a fost luată ca o precauție, din grija față de elevii acestui liceu cu profil coregrafic, în caz de accidentare majoră a vreunuia dintre ei, acel posibil “caz nefericit” să se poată înscrie la un alt liceu, școala, fără a fi nevoie de meditații.
  • un alt motiv a fost acela ca statul nu mai poate bugeta o astfel de școală.

 

Aceste motive  nu au justificare deoarece nu s-a făcut nici un fel de studiu asupra presupuselor accidentări a elevilor din liceele de coregrafie și nici nu se poate spune că cei care s-au retras, nu au putut  susține examene către alte școli, la standarde înalte. Liceele cu profil coregrafic din țară sunt două la număr, la care adăugăm trei colegii de artă cu secții de coregrafie, toate reprezentând 0,1% din totalul liceelor din țara, deși calitatea și arta nu se negociază și nu se măsoară în procente.

Menționăm că acest ordin a apărut în Monitorul Oficial, fără ca oamenii de specialitate, profesorii, coregrafii, să fie consultaţi sau informaţi și fără nici o notificare internă către Liceele de Coregrafie. Considerăm că eliminarea orelor de balet, dans istoric, dans românesc si de caracter, repertoriu şi pian, dintr-un liceu de profil, de performanţă, reprezintă o anulare a artei dansului şi baletului românesc, a valorilor, a artiştilor, în societatea în care trăim.

Pe această cale, vă aducem la cunoștință că nu acceptăm acest nou plan-cadru de învățământ și vom lupta prin orice mijloace legale, pentru păstrarea normalității și a performanței în cadrul Liceelor de Coregrafie, drepturi absolute normale intr-un stat European.